Länkar och tips till vad och hur

Tips

Att hitta och plocka rätt saker vid rätt tid är en konst. Här ger vi dig lite tips i länkformat på var du hittar blåbär, lingon och hjortron. Vi skickar även med lite information om skogen i allmänhet och om vad som gäller rörande den svenska allemansrätten. Länkar till svampplockning bjuder vi på.

Blåbär

Blåbärsbuskarna trivs bäst i skuggan, främst i granskog. De 30-70 cm höga buskarna blommar i maj juni och under sensommaren bär buskarna de djupt blå bären som är rika på antioxidanter.

Lingon

Lingonbuskar är städsegröna, dvs bär blad året om. Liksom Blåbär trivs Lingonbuskarna i granskog, gärna blandat med tall. Buskarna blir upp mot 40 cm höga. Lingonbuskarna trivs bäst i halvskugga och i fuktig jord. Blommorna är vita och fruktar sig under sensommar och höst. Bären är mycket rika på bensoesyra vilket innebär att hållbarheten är fod, även när den inte är konseverad med mycket socker.

Hjortron

Även hjortronbuskarna tål mycket kyla och trivs bäst i fuktig mark, gärna på mosse och myrmark. Det senare är varför hjortron lokalt kallas merber eller myrbär. Det finns många bygdemålsvarianter, men kärt barn har många namn. De mogna bären har en syrlig, fyllig smak som passar bra till likör. Bladen kan med fördel användas till te.

 

Länkar

Comments are closed.